Siirry pääsisältöön

Vamos Wemos

 

DIY eli tee-se-itse alkoi kiinnostaa muutaman ensimmäisen viikon kotiautomaatioharjoittelun jälkeen. Ensimmäinen kokeiluni oli AliExpressistä tilaamani DHT22-lämpötila- ja kosteussensorin liittäminen Raspberry Pi -korttitietokoneeseen. Liittäminen ei kovin hankalaa ollut, ja sensorin arvojen lukemista varten löytyi valmista python-koodia, kuten esimerkiksi https://pypi.org/project/pigpio-dht/.

Sensorin arvot piti tietenkin saada siirrettyä Home Assistantiin, ja tämän toteutin aluksi File sensorina. Koska HA on minulla ajossa Ubuntussa python virtuaaliympäristössä, toteutin tämän mounttaamalla HA:n käyttämän hakemiston RasPille. Myöhemmin siirsin tämän käyttämään MQTT:tä tiedon siirtoon, jolloin HA:iin määritelty MQTT-sensori korvasi aiemman File sensorin, ja levymapping jäi tarpeettomaksi.

RasPin kanssa erilaisten sensorien kokeileminen ja käyttäminen on varsin helppoa, koska käytettävissä on täysiverinen Linux-ympäristö, ja sensorien lukemista varten löytyy valmiita kirjastoja niin pythonille kuin muillekin ohjelmointikielille. Edullisuudestaan huolimatta RasPi on kuitenkin pelkkään lämpötilasensorin käyttöön turhan järeä laitteisto, mistä johtuen tilasin muutaman Wemos D1 mini -kehitysalustan näitä kokeilija varten.

Wemos D1 mini on ESP8266-pohjainen erittäin edullinen IoT-kehitysalusta, joita saa Suomestakin noin 10 euron kappalehintaan, ja kiinakaupoista muutamalla eurolla. Nimestään päätellen laite on erittäin pieni (34.2 x 25.6 x 6.7 mm), se saa virtansa ja ohjelmoidaan micro-USB:n kautta. Laite sisältää lisäksi WiFi-moduulin. Siinä on reilusti gpio-paikkoja ja sekä 3.3V että 5V, joten se sopii erinomaisesti vastaaviin käyttötarkoituksiin kuin Arduinot.

Laitetta voi ohjelmoida juurikin Arduino-kehitysympäristöllä, mutta itse olen ollut sen verran laiska, että olen ainakin toistaiseksi tyytynyt asentamaan niihin Sonoff-releissäkin käyttämäni valmiin Tasmota-ympäristön (sensors-version), minkä jälkeen eri sensorien käyttö on ollut äärimmäisen helppoa. Tasmotan avulla sensorien arvot siirtyvät helposti niin HA:n kuin Node Redin käyttöön MQTT:tä hyödyntäen.

Aivan ilman kolvaamista näiden kotikutoisten sensorien rakentelussa ei ole selvinnyt. Edelliset elektroniikkaa koskevat kolvaukseni ovat noin kolmenkymmenen vuoden takaa, kun Amiga 500:n muistia piti laajentaa, mutta yllättävän helposti muutamien pinnien (yleensä 3 tai 4 / sensori) kolvaaminen onnistui. Vain yhden DH22-anturin olen tähän mennessä saanut rikkoutumaan, ja sekin oli ehkä jo etukäteen huonolaatuinen. Toistaiseksi olen harjoitellut DHT22:n lisäksi BME280-lämpötila (+kosteus+ilmanpaine) sensoreilla, SR501-liiketunnistinsensoreilla, MH-Z19-hiilidioksidianturilla sekä HC-SR04 -ulraäänianturilla ja BH1750-valoisuusantureilla. Ongelmia ei juurikaan ole esiintynyt, vaan Tasmota on toiminut luotettavasti, kunhan on katsonut, että kolvaukset ovat kunnossa ja pinnit on kytketty ja konfiguroitu Tasmota oikein. Laatikosta löytyy vielä käyttämättömiä LM393-valoantureita ja KY-008 lasereita tulevia projekteja varten.

Kaiken kaikkiaan yllättävän helppoa on ollut tähän asti, koska valmiita ohjeita ja erityisesti edellä mainittu Tasmota mahdollistaa kaiken tämän ilman, että on välttämätöntä lähteä koodaamaan itse yhtään mitään. Suosittelen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lisää älyä Ikean liiketunnistimiin

  Ikean Trådfri liiketunnistin on todennäköisesti edullisin Suomessa myynnissä oleva zigbee-protokollaa käyttävä liiketunnistin. Laite on 9,99 euron normaalihinnallaan naurettavan halpa, mikäli sitä vertaa vaikkapa Philips Huen liiketunnistimeen, jonka normaalihinta Suomessa on noin 35 euron luokkaa. Pitää kuitenkin huomioida, että Huen liiketunnistimessa on integroituna myös valoisuuden ja lämpötilan mittaus, kun Ikean laite on vain hyvin simppelisti toteutettu liiketunnistin. Ikean liiketunnistin voidaan konfiguroida toimimaan suoraan lamppujen kanssa ilman tarvetta zigbee-gatewayn käyttöön. Itse asiassa Ikean liiketunnistin saadaan ns. ohjainlaitteena kyllä näkymään Ikean omassa sovelluksessa, mutta sen toiminnallisuuksia sovelluksella ei voi säätää. Nykyisessä mallissa laitteen säädöt normaalikäytössä rajoittuvat siihen laukaistaanko liiketunnistus vain hämärässä vai aina sekä siihen pyydetäänkö valoilta (Trådfri-lamput tukevat tätä) täyttä vai 30 % kirkkautta. Myöskään valoje

Home Assistant

  Kuten aikaisemmissa kirjoituksissani kerroin, avoimen lähdekoodin Home assistant (jatkossa HA) toimii kotiautomaatioalustanani yhdessä Node Redin kanssa. Edellinen toimii eri valmistajien laitteet yhteen paikkaan yhdistävänä tilakoneena ja jälkimmäistä käytän automaatioiden tekemiseen. Myös automaatio olisi mahdollista tehdä suoraan Home Assistantilla, mutta muutamien kokeilujen jälkeen päädyin Node Redin opettelemiseen, sillä sen visuaalinen käyttöliittymä on niin paljon helpompi toteutuksiin kuin säätäminen HA:n Jinja2-templaattien syntaksin kanssa. Ainakin minulle. Asensin kokeilumielessä HA:n aluksi virattomana (ja virrattomana) olleeseen Raspberry Pi 3 -korttitietokoneeseen, mutta muutamien kokeilujen jälkeen päädyin ottamaan alustaksi vanhan kannettavan tietokoneen lähinnä nopeuden, luotettavuuden ja akkuvarmistuksen vuoksi. Hitauden lisäksi Raspi 3:n kanssa suuri riski on microSD-kortin korruptoituminen jatkuvan kirjoittamisen ja lukemisen vuoksi. Tämä on kuitenkin helposti eh

Miten pääsin alkuun

Kun aloitin kotiautomaatio- ja älyvaloharrastusta, en tiennyt aiheesta juuri muuta kuin, että Philipsillä on Hue -tuotemerkkinsä puitteissa saatavilla älyvaloja, ja että niiden ohjaukseen tarvitsisin jonkinlaisen ohjauslaitteen; sillan/hubin. Myöhemmin opin, että tästä käytetään suomalaisittain myös termiä valoverkkoreititin, mutta itse suosin ja käytän jatkossakin mieluummin termiä silta (engl. bridge). Kodin lähiverkkoratkaisunamme toimivat Elisan ja Telian 4G-yhteydet, jotka on jaettu TP-Linkin kuormanjakoa tukevalla kytkimellä edelleen TP-Linkin Deco M9 -ratkaisulla langattomasti kattamaan koko asunto ja pihapiiri. M9 tukee zigbee-protokollaa, ja ymmärsin tuolloin, että ilmeisesti olisi mahdollista saada zigbeellä ohjattavat lamput käyttöön TP-Linkin oman Deco -sovelluksen kautta ilman tarvetta erilliseen valmistajakohtaiseen siltaan. Onnekseni päädyin hankkimaan Philips Hue -aloituspaketin, sillä vaikka MESH-tukiasema tukee zigbee-laitteita, on tuki varsin onneton , ja Decon sove