Siirry pääsisältöön

IFTTT

 

IFTTT eli If This Then That on palvelu, joka mahdollistaa hyvinkin erilaisten verkkopalveluiden ja laitteiden liittämisen ilman ohjelmintitaitoja toisiinsa. Esimerkiksi älylamppu voi vaihtaa värin siniseksi, mikäli säätiedotuksen mukaan sataa, tai aina kun sähköpostia saapuu office365-postilaatikkoon tietyltä henkilöltä, työhuoneen tuuletin käynnistyy. Samat asiat (ja paljon muuta) saa toki useimmiten toteutettua, vaikkapa Home Assistantin avulla paikallisesti pilven sijasta, mutta IFTTT etuna on äärimmäinen helppous eikä tietoteknisiä taitoja välttämättä tarvita juuri lainkaan.

IFTTT:n oli käyttäjän näkökulmasta aiemmin maksuton, mutta muutamia päiviä sitten yritys muutti käytäntöjä siten, että maksuttomana voi itse perustaa ja käyttää vain kolmea automaatiota (per tunnus), mikä on useimpiin tarpeisiin liian vähän. Toki valmiiksi tehtyjä yleisesti käytettävissä olevia, nk. appletteja, voi käyttää edelleen vapaasti. Kolmen itse tehdyn automaation rajoituksen voi toki kiertää luomalla useita tunnuksia, mutta se ei olisi kovin kätevää (eikä mahdollisesti käyttöehtojen mukaistakaan), ainakaan jos tarve on muutamille kymmenille automaatioille. Maksullisena on syyskuusta 2020 lähtien ollut tarjolla pro-tason palvelu, jossa rajoituksia lukumäärälle ei ole, ja lisäksi tämä mahdollistaa aikaisempaa huomattavasti monimutkaisempien sääntöjen ja logiikkaan monipuolisuutta aiemman "jos tämä, niin tee näin" sijasta.

Palvelun maksuttoman käytön rajoittaminen kirvoitti valtavan vastustuksen käyttäjiltä, minkä seurauksena tällä hetkellä IFTTT on mahdollista hankkia käyttöön ikuisella itse määrittämällä kuukausimaksulla (1,99 $ - 9,99 $), kunhan tilauksen tekee 7.10.2020 mennessä. Alun perin lanseerauksessa tämä itse asetettu alempi hinta tarjottiin vain vuodeksi. Nähtäväksi jää, riittääkö tämäkään kädenojennus käyttäjille.

Itse olen hyödyntänyt palvelua muutamissa automaatioissa, joiden toteuttamiseen lokaalisti Home Assistantilla olen ollut liian laiska. Tilasin ainakin toistaiseksi tuon 2 dollaria kuukaudessa maksavan IFTTT pron, mutta katsotaan luovunko siitä jossain vaiheessa. Koska palvelu toimii verkossa, on toimintojen käynnistymisessä välttämättä viivettä verrattuna oman lähiverkon sisällä tapahtuvaan. Tämän yleensä noin 1-3 sekunnin viiveen, vuoksi IFTTT soveltuu huonosti tarpeisiin, joissa viivettä ei saisi juurikaan esiintyä, kuten vaippaka valo sytyttäminen liiketunnistimen avulla. Jos muutaman sekunnin viive ei ole kriittinen ja internetyhteydet luotettavia, niin IFTTT:llä pystyy luomaan erittäin monipuolisia automaatioita.

Minulla on tällä hetkellä käytössäni IFTTT muun muassa seuraavassa käyttötapauksessa: koska koronan vuoksi teen lähes pelkästään etätyötä, ja olen paljon erilaisissa videokokouksissa, haluan työhuoneen ovelle asettamani led-nauhan värin perusteella "varoittaa" tästä muita perheenjäseniä. Led-nauha vaihtaa automaattisesti väriä, kun työkalenterissani oleva varaus osoittaa kokouksen alkavan ja päättyvän. Näitä liikennevaloja voin toki ohjata myös manuaalisesti, mutta automatisointi oli erittäin helppo toteuttaa IFTTT:n avulla, joten pakkohan se oli tehdä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lisää älyä Ikean liiketunnistimiin

  Ikean Trådfri liiketunnistin on todennäköisesti edullisin Suomessa myynnissä oleva zigbee-protokollaa käyttävä liiketunnistin. Laite on 9,99 euron normaalihinnallaan naurettavan halpa, mikäli sitä vertaa vaikkapa Philips Huen liiketunnistimeen, jonka normaalihinta Suomessa on noin 35 euron luokkaa. Pitää kuitenkin huomioida, että Huen liiketunnistimessa on integroituna myös valoisuuden ja lämpötilan mittaus, kun Ikean laite on vain hyvin simppelisti toteutettu liiketunnistin. Ikean liiketunnistin voidaan konfiguroida toimimaan suoraan lamppujen kanssa ilman tarvetta zigbee-gatewayn käyttöön. Itse asiassa Ikean liiketunnistin saadaan ns. ohjainlaitteena kyllä näkymään Ikean omassa sovelluksessa, mutta sen toiminnallisuuksia sovelluksella ei voi säätää. Nykyisessä mallissa laitteen säädöt normaalikäytössä rajoittuvat siihen laukaistaanko liiketunnistus vain hämärässä vai aina sekä siihen pyydetäänkö valoilta (Trådfri-lamput tukevat tätä) täyttä vai 30 % kirkkautta. Myöskään valoje

Home Assistant

  Kuten aikaisemmissa kirjoituksissani kerroin, avoimen lähdekoodin Home assistant (jatkossa HA) toimii kotiautomaatioalustanani yhdessä Node Redin kanssa. Edellinen toimii eri valmistajien laitteet yhteen paikkaan yhdistävänä tilakoneena ja jälkimmäistä käytän automaatioiden tekemiseen. Myös automaatio olisi mahdollista tehdä suoraan Home Assistantilla, mutta muutamien kokeilujen jälkeen päädyin Node Redin opettelemiseen, sillä sen visuaalinen käyttöliittymä on niin paljon helpompi toteutuksiin kuin säätäminen HA:n Jinja2-templaattien syntaksin kanssa. Ainakin minulle. Asensin kokeilumielessä HA:n aluksi virattomana (ja virrattomana) olleeseen Raspberry Pi 3 -korttitietokoneeseen, mutta muutamien kokeilujen jälkeen päädyin ottamaan alustaksi vanhan kannettavan tietokoneen lähinnä nopeuden, luotettavuuden ja akkuvarmistuksen vuoksi. Hitauden lisäksi Raspi 3:n kanssa suuri riski on microSD-kortin korruptoituminen jatkuvan kirjoittamisen ja lukemisen vuoksi. Tämä on kuitenkin helposti eh

Miten pääsin alkuun

Kun aloitin kotiautomaatio- ja älyvaloharrastusta, en tiennyt aiheesta juuri muuta kuin, että Philipsillä on Hue -tuotemerkkinsä puitteissa saatavilla älyvaloja, ja että niiden ohjaukseen tarvitsisin jonkinlaisen ohjauslaitteen; sillan/hubin. Myöhemmin opin, että tästä käytetään suomalaisittain myös termiä valoverkkoreititin, mutta itse suosin ja käytän jatkossakin mieluummin termiä silta (engl. bridge). Kodin lähiverkkoratkaisunamme toimivat Elisan ja Telian 4G-yhteydet, jotka on jaettu TP-Linkin kuormanjakoa tukevalla kytkimellä edelleen TP-Linkin Deco M9 -ratkaisulla langattomasti kattamaan koko asunto ja pihapiiri. M9 tukee zigbee-protokollaa, ja ymmärsin tuolloin, että ilmeisesti olisi mahdollista saada zigbeellä ohjattavat lamput käyttöön TP-Linkin oman Deco -sovelluksen kautta ilman tarvetta erilliseen valmistajakohtaiseen siltaan. Onnekseni päädyin hankkimaan Philips Hue -aloituspaketin, sillä vaikka MESH-tukiasema tukee zigbee-laitteita, on tuki varsin onneton , ja Decon sove