Siirry pääsisältöön

Sonoff


Kotiautomaatioon laajemminkin kuin Huen älyvaloihin tutustuneet tuntevat todennäköisesti Sonoffin (Smart ON/OFF) vähintään nimeltä. Tämä kiinalainen Itead-nimisen yhtiön tuotemerkki on erittäin suosittu kotiautomaatioharrastajien keskuudessa edullisuutensa ja laajan tuoterepertuaarinsa vuoksi. Lisäksi useimpiin Sonoff-laitteisiin saa helposti asennettua Tasmotan korvaamaan Iteadin oman, kohtuullisen toimivan, firmwaren eli laiteohjelmiston.

Sonoff on merkkinä tullut tunnetuksi erityisesti edullisista ja monipuolisista WiFi-kytkimistä. Peruskytkin, Sonoff Basic, maksaa Iteadin omasta verkkokaupastakin alle 5 taalaa. Laitteesta on olemassa jo kolmas sukupolvi (R3) ja lisäksi variaationa löytyy versio, joka tukee myös RF-ohjausta WiFin lisäksi. Jo Basic on kooltaan suhteellisen pieni, mutta mallistosta löytyy myös vielä pienempi Sonoff Mini, joka on tarkoitettu erityisesti valokatkaisinten taakse asennettavaksi mahdollistaen ohjauksen myös perinteisestä seinäkytkimestä WiFin ohella.

Edellä mainittujen lisäksi WiFi-kytkinten mallistosta löytyvät muun muassa lämpötila-antureilla täydennettävät Sonoff TH10- ja TH16-kytkimet (max. 10A tai 16A kuormalle), Sonoff Pow-mallit (uudempi Pow R2) sisältäen sähköenergian mittauksen, himmennystoimintoa tukeva Sonoff D1 Dimmer sekä neliporttiset Sonoff 4CH perusmalli ja Pro. Myös valmiiksi älypistorasioiksi koteloituja ratkaisuja löytyy valikoimasta, ja haluttaessa voi ostaa myös komponentteina kaikenlaista DIY-puuhasteluun.

Myös RF-ohjaukseen (433Mhz) löytyy edellä mainittujen kytkinten lisäksi useita tuotteita, kuten ovi-ikkuna -sensori, seinäkytkimiä, avaimenperä ja liiketunnistin. Erittäin suosittu on myös noin 10 dollarin hinnalla myytävä Sonoff RF bridge, joka muuntaa RF-signaalit WiFiin ja päinvastoin, eli laite toimii sekä RF-lähettimenä että -vastaanottimena. Uusimpana mallistoon on tuotu myös edullinen Zigbee-silta sekä siihen liitettäväksi niin lämpötila-, liiketunnistin kuin ovi-ikkuna -sensorikin kytkimen ja painonapin lisäksi.

Omasta kotiautomaatiokokoonpanosta löytyy useitakin Sonoffin tuotteita. Basic- ja mini-kytkimiä on käytössä ohjaamassa ”tyhmiä” valoja. Myös Pow R2, D1 dimmer sekä TH16 löytyvät valikoimasta. Sonoff-laitteiden ohjaukseen on valmistajalta tarjolla EWeLink-applikaatio. Se mahdollistaa perusohjauksen ja kevyttä automatisointia kuten ajastuksen, yms., mutta on riippuvainen pilvestä, vaikkakin lokaaliohjauskin taitaa olla useimmilla laitteilla nykyään mahdollista. Myös Home Assistantiin löytyy nykyään toimivahko integraatio EWeLinkiin ja laitteet ovat puheohjattavissa luonnollisestikin niin Alexalla kuin Google Assistantilla.

Itse olen lähes poikkeuksetta asentanut Sonoffeihini Tasmotan, joka mahdollistaa paikallisen ohjauksen MQTT:llä EWeLink-sovelluksen sijasta. Tasmotan avulla muun muassa Basic-malleihin saa helposti (vaatii kolvaamista) lisättyä sensoreita vaikkapa lämpötilan, ilmankosteuden, ilmanpaineen tai valoisuuden mittaamisen. Tasmotan tukemien sensorien määrä on erittäin vaikuttava.

Vaikka pyrinkin nykyään välttämään RF-laitteita, löytyy niitä kokoonpanostani jonkin verran. Niiden viestien vastaanottamisessa RF Bridge on ehdottoman hyödyllinen. Kuten edellä mainitsin, mahdollistaa se myös RF-lähetyksen, mutta itse käytän siihen Broadlink RM prota. Perusfirmwarella RF-bridge tukee varsin harvoja eurooppalaisia tuotteita, mutta asentamalla siihen Tasmotan ja vielä erikseen Portisch-firmwaren RF:ää varten, laitteen ominaisuudet monipuolistuvat merkittävästi. RF:n ainoina etuina nykypäivänä näkisin lähinnä hinnan sekä pitkän kantaman, mutta koska ei voi olla varma laitteiden tilasta ja tietoturva on lähes olematonta, suosittelisin käyttämään harkiten ja ymmärtäen tekniikan rajoitteet.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lisää älyä Ikean liiketunnistimiin

  Ikean Trådfri liiketunnistin on todennäköisesti edullisin Suomessa myynnissä oleva zigbee-protokollaa käyttävä liiketunnistin. Laite on 9,99 euron normaalihinnallaan naurettavan halpa, mikäli sitä vertaa vaikkapa Philips Huen liiketunnistimeen, jonka normaalihinta Suomessa on noin 35 euron luokkaa. Pitää kuitenkin huomioida, että Huen liiketunnistimessa on integroituna myös valoisuuden ja lämpötilan mittaus, kun Ikean laite on vain hyvin simppelisti toteutettu liiketunnistin. Ikean liiketunnistin voidaan konfiguroida toimimaan suoraan lamppujen kanssa ilman tarvetta zigbee-gatewayn käyttöön. Itse asiassa Ikean liiketunnistin saadaan ns. ohjainlaitteena kyllä näkymään Ikean omassa sovelluksessa, mutta sen toiminnallisuuksia sovelluksella ei voi säätää. Nykyisessä mallissa laitteen säädöt normaalikäytössä rajoittuvat siihen laukaistaanko liiketunnistus vain hämärässä vai aina sekä siihen pyydetäänkö valoilta (Trådfri-lamput tukevat tätä) täyttä vai 30 % kirkkautta. Myöskään valoje

Home Assistant

  Kuten aikaisemmissa kirjoituksissani kerroin, avoimen lähdekoodin Home assistant (jatkossa HA) toimii kotiautomaatioalustanani yhdessä Node Redin kanssa. Edellinen toimii eri valmistajien laitteet yhteen paikkaan yhdistävänä tilakoneena ja jälkimmäistä käytän automaatioiden tekemiseen. Myös automaatio olisi mahdollista tehdä suoraan Home Assistantilla, mutta muutamien kokeilujen jälkeen päädyin Node Redin opettelemiseen, sillä sen visuaalinen käyttöliittymä on niin paljon helpompi toteutuksiin kuin säätäminen HA:n Jinja2-templaattien syntaksin kanssa. Ainakin minulle. Asensin kokeilumielessä HA:n aluksi virattomana (ja virrattomana) olleeseen Raspberry Pi 3 -korttitietokoneeseen, mutta muutamien kokeilujen jälkeen päädyin ottamaan alustaksi vanhan kannettavan tietokoneen lähinnä nopeuden, luotettavuuden ja akkuvarmistuksen vuoksi. Hitauden lisäksi Raspi 3:n kanssa suuri riski on microSD-kortin korruptoituminen jatkuvan kirjoittamisen ja lukemisen vuoksi. Tämä on kuitenkin helposti eh

Miten pääsin alkuun

Kun aloitin kotiautomaatio- ja älyvaloharrastusta, en tiennyt aiheesta juuri muuta kuin, että Philipsillä on Hue -tuotemerkkinsä puitteissa saatavilla älyvaloja, ja että niiden ohjaukseen tarvitsisin jonkinlaisen ohjauslaitteen; sillan/hubin. Myöhemmin opin, että tästä käytetään suomalaisittain myös termiä valoverkkoreititin, mutta itse suosin ja käytän jatkossakin mieluummin termiä silta (engl. bridge). Kodin lähiverkkoratkaisunamme toimivat Elisan ja Telian 4G-yhteydet, jotka on jaettu TP-Linkin kuormanjakoa tukevalla kytkimellä edelleen TP-Linkin Deco M9 -ratkaisulla langattomasti kattamaan koko asunto ja pihapiiri. M9 tukee zigbee-protokollaa, ja ymmärsin tuolloin, että ilmeisesti olisi mahdollista saada zigbeellä ohjattavat lamput käyttöön TP-Linkin oman Deco -sovelluksen kautta ilman tarvetta erilliseen valmistajakohtaiseen siltaan. Onnekseni päädyin hankkimaan Philips Hue -aloituspaketin, sillä vaikka MESH-tukiasema tukee zigbee-laitteita, on tuki varsin onneton , ja Decon sove